A mundet që një person të dhurojë gjak nëse ka COPD? Pasi sëmundja të përparojë dhe një person kërkon ilaçe për të menaxhuar simptomat, ata nuk do të jenë në gjendje të japin gjak.

A mundet që një person të dhurojë gjak nëse ka COPD? Pasi sëmundja të përparojë dhe një person kërkon ilaçe për të menaxhuar simptomat, ata nuk do të jenë në gjendje të japin gjak.

Mjekët kanë diagnostikuar pothuajse 15.7 milion njerëz në Shtetet e Bashkuara me COPD. Ishte shkaku i katërt kryesor i vdekjes në Sh.B.A në vitin 2018.

Shumë njerëz mund të kenë COPD dhe të jenë asimptomatikë ose të kenë simptoma që nuk çojnë në një diagnozë. Hulumtimet sugjerojnë që më shumë se 50% e të rriturve me funksion të ulët pulmonar nuk janë të vetëdijshëm se ata kanë COPD, që do të thotë se numri i rasteve mund të jetë më i lartë se sa raportohet.

Një person me COPD nuk mund të jetë një dhurues i gjakut nëse Ata po përjetojnë simptoma.

Në këtë artikull, ne shikojmë COPD dhe dhurojmë gjak. Ne gjithashtu shqyrtojmë se çfarë tjetër e skualifikon një person nga dhurimi dhe shpjegimi se si mund të dhurojnë kandidatët e përshtatshëm. mund të dhurojnë gjak për sa kohë që gjendja e tyre është nën kontroll, ata ndjehen mirë, dhe ata plotësojnë kërkesat e tjera të dhurimit. , për sa kohë që ato janë asimptomatike.

Nëse një person ka simptoma të COPD, ata nuk do të jenë në gjendje të dhurojnë gjak. Në fazat e hershme të COPD, një person mund të mos ketë simptoma të buta. Sidoqoftë, me kalimin e kohës, simptomat mund të bëhen të rënda dhe mund të përfshijnë:

 • kollë të shpeshta ose frymëmarrje
 • gëlbazë e tepërt
 • Shkurtësia e frymës
 • Problemet e marrjes së frymës së thellë

Cilat

kushte do të thotë që një person nuk mund të dhurojë? Këto përfshijnë:

 • Astma: Njerëzit me astmë mund të dhurojnë gjak për sa kohë që nuk kanë probleme me frymëmarrjen në kohën e dhurimit dhe përndryshe ndjehen mirë. Sidoqoftë, njerëzit me astmë simptomatike që përjetojnë kufizime në aktivitetet e tyre të përditshme nuk mund të dhurojnë. Ata duhet të presin derisa të jenë rikuperuar nga sëmundja. Nëse një person ka tuberkuloz latent – do të thotë që bakteret e TB jetojnë në trup, por nuk e bëjnë personin të mos jetë mirë dhe nuk mund të përhapet te të tjerët – ata mund të jenë në gjendje të dhurojnë për aq kohë sa ata nuk marrin antibiotikë. Njerëzit duhet të presin derisa të kenë përfunduar trajtimin për TB para se të dhurojnë gjak. li>

kushte të tjera që e bëjnë një person të papërshtatshëm

Kushtet e ndryshme parandalojnë që një person të ketë të drejtë të dhurojë gjak. Këto përfshijnë:

 • Kushtet e gjakderdhjes: Nëse gjaku i një personi nuk mpiks normalisht, ata nuk duhet të dhurojnë, pasi ato mund të pësojnë gjakderdhje të tepërt në vendin e gjilpërës. Njerëzit që marrin ilaçe për hollimin e gjakut, siç është warfarin gjithashtu nuk duhet të dhurojnë gjak. UL
 • Limfoma Hodgkin
 • verdhëza dhe hepatiti: Një person me simptoma të hepatitit ose verdhëzës nuk ka të drejtë të dhurojë gjak. Nëse një person ka testuar ndonjëherë pozitiv për hepatitin B ose hepatitin C, ata nuk do të jenë në gjendje të dhurojnë. /li
 • Infeksione seksualisht të transmetueshme (IST): Nëse një person ka gonorre ose sifilis, ata do të duhet të presin deri në 3 muaj pasi të kenë përfunduar trajtimin për të dhuruar gjak.
 • HIV: një person i cili A ka testuar pozitive për HIV nuk ka të drejtë të dhurojë gjak. Këto përfshijnë:
  • Transfuzioni i gjakut: Njerëzit mund të kenë nevojë të presin të paktën 3 muaj pasi të kenë marrë një transfuzion gjaku nga një person tjetër në Sh.B.A para se të dhurojnë gjak.
  • Mosha : Një person nuk mund të dhurojë gjak nëse janë më të rinj se 17 vjet. LI> Shtatzënia: Njerëzit shtatzënë nuk mund të dhurojnë gjak. Sidoqoftë, një person mund të duhet të presë një periudhë të caktuar pasi të marrë dozën e fundit të ilaçeve të caktuara para se të mund të dhurojë gjak. Këto ilaçe përfshijnë:
   • Globulin imunitar të hepatitit B-një pritje 12-mujore pas ekspozimit ndaj hepatitit
   • mykofenolate mofetil (Cellcept)-një pritje 6-javore > Prisni

   Mjekët mund të shtyjnë burrat që bëjnë seks me burra (MSM) për dhurimin e gjakut. Ata do t’i vlerësojnë ata për rivendosjen, të cilat mund të zgjasin ca kohë. Donatorët e MSM për herë të parë mund të dhurojnë gjak nëse nuk kanë bërë seks me money amulet farmaci një burrë në më shumë se 3 muaj. :

   • Të jesh në gjendje të mirë shëndetësore në kohën e dhurimit
   • duke qenë 17 vjet ose më të vjetër
   • që peshojnë të paktën 110 paund

   Si të dhuroni

   Duhen rreth 1 orë për të dhuruar gjak. Hapat e dhurimit të gjakut përfshijnë:

   para se të dhuroni:

   • Një person mund të gjejë shërbime të dhurimit të gjakut duke kërkuar në internet për qendrat e afërta ose duke përdorur një lokator në internet.
   • Ata më pas duhet të bëjnë një takim në një ditë që nuk përfshin aktivitet fizik intensiv.
   • Ata do të duhet të hanë një vakt të pasur me hekur dhe të pinë të paktën 2 gota ujë para se të dhurojnë.

   Gjatë një vizite:

   • Personi do të duhet të tregojë identifikim pas mbërritjes.
   • Ata do t’i përgjigjen pyetjeve në lidhje me shëndetin dhe udhëtimin e tyre, pasi këto Faktorët mund të ndikojnë në pranueshmërinë e dhurimit. >
   • Presioni i gjakut
   • Niveli i hemoglobinës

   Pas dhurimit, personi do të pushojë për disa minuta a nd keni një meze të lehtë dhe pije. Ata gjithashtu duhet të shmangin ushtrimin intensiv për pjesën tjetër të ditës. Në kohën e dhurimit. Ndonjëherë, kushte të caktuara shkaktojnë vonesë në dhurim, dhe një person do të duhet të presë deri pas trajtimit për të dhuruar gjak. kile mund të dhurojnë gjak. Udhëzime të rrepta ndihmuese dhe tërheq vetëm nga studimet e rishikuara nga bashkëmoshatarët, institucionet e kërkimit akademik dhe revistat dhe shoqatat mjekësore. Ne shmangim përdorimin e referencave terciare. Ne i lidhim burimet parësore – përfshirë studimet, referencat shkencore dhe statistikat – brenda secilit artikull dhe gjithashtu i rendisim ato në seksionin e burimeve në fund të artikujve tanë. Ju mund të mësoni më shumë rreth asaj se si ne sigurojmë që përmbajtja jonë është e saktë dhe aktuale duke lexuar politikën tonë editoriale